неделя, 28 април 2024 г.

Асфалт с дъх на скрити банкноти

Хората от Кресна не искат подобието на аутобан в посока Кулата да минава през дефилето.
Снимка: БГНЕС

Васил НАНЧЕВ

Вечното изграждане на винаги недостроените и недоремонтирани българските пътища по правило е съпроводено с проблеми за много хора и пълно задоволство за малцината, вземащи решенията.

От години се говори за аутобана, който трябва да свърже София с гръцката граница при Кулата. Думите, обаче са много повече от свършената качествено работа. Отсечката след Перник например е един от примерите за опасен път и трагедията с македонския автобус преди време го доказа. За готовите тунели при Железница се оказа, че те, умишлено или неволно, са били проектирани и построени в зона със свлачища и сега ще трябва да се наливат още пари за обезопасяването на пътищата към тях. Добре, че не решихме през Кресна да строим дълъг тунел, че тогава рисковете той да се превърне в масов гроб щяха да бъдат много големи.

Сега отново се повдига въпросът за трасето на многострадалната автомагистрала „Струма“. Споровете са откъде и как да мине. Хората, живеещи в дефилето категорично не искат платното в посока към Солун да минава през дефилето. Доводите им са много и са разумни. Първият е, че на практика в долината до реката няма да е възможно да се изгради нормален аутобан, а само скоростен път, за който винаги ще има риск да бъде наводнен. Това трасе ще принуди жителите там да обикалят немалки разстояния с колите си за да пътуват към Благоевград и София, например. По-важното обаче е, че изграждането му ще навреди и на природата. България е поела ангажимент да запази биоразнообразието в пролома, но явно на властта много-много не й пука. Нали плащането на глобите и другите санкции, които Брюксел може да ни наложи няма да се плащат с пари от чекмеджетата на вземащите решенията, а от хазната. Това са същите тези вечно доволни субекти и при първите копки и при рязането на лентичките на готовите отсечки. Тях не ги интересува въобще дали асфалтът е с цяла една трета по-малко или е некачествен и се превръща в убиец. Да си припомним случая с автобуса в Своге, за който делото срещу виновните със сигурност ще се точи, докато не изтече давността на престъплението.

Иначе в последните две десетилетия се наслушахме на обещания как и АМ „Струма“ и всички останали аутобани у нас ще са готови до края на 2020 г. Готови са винаги обаче само схемите за теглене в брой на милиони в чували, което било забранено, но явно не е отменено.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html