петък, 26 април 2024 г.

По-ниски такси за административните електронни услуги обсъждат днес в НС

Снимка: БГНЕС

Парламентът ще продължи обсъждането на първо четене на законопроекта на Министерския съвет (МС) за изменение на Закона за електронното управление, който в частност предвижда по-ниски такси за административните електронни услуги, съобщава БТА.

Вчера депутатите само започнаха разглеждането на промените, които са част от изпълнението на заложената в Плана за възстановяване и устойчивост регистрова реформа. Пленарното време обаче не стигна за приключване на дебата и гласуване на текстовете. Ще продължим утре разискванията по законопроекта, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Със законопроекта се въвеждат общи правила за водене на регистри в електронна форма. Регламентира се и Информационна система за централизирано изграждане и поддържане на регистри, която се създава и поддържа от министъра на електронното управление. Административните органи ще трябва да приведат в съответствие регистрите си до 31 март 2024 г., се посочва в доклада на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.

Друга част от измененията е насочена към улесняване на гражданите и бизнеса при използването на електронните административни услуги. Задължават се административните органи да предоставят административните услуги по електронен път с намалена такса спрямо таксата за присъствено заявяване и предоставяне. Заложено е минималният процент на намаление на таксата да е 10 на сто. Предвижда се също за предоставяне на административни услуги по електронен път да не се изисква прилагане на документ за платена такса в случаите, когато таксата е платена по електронен път. Уреждат се по-детайлно начините за електронна идентификация. Предвижда се административните органи да изпращат уведомления по електронен път за изтичащи срокове за документи.

Регламентира се по-подробно дейността на посредниците на електронни административни услуги, както и изискванията към Системата за сигурно електронно връчване. Особено важно е въвеждането на електронното връчване в производството по административни наказания. Създава се ред за връчване на електронни фишове и наказателни постановления през системата, се посочва още в доклада.

В дневния ред за днес е и първото четене на промени в Кодекса на труда, предложени от Божидар Божанов („Продължаваме промяната-Демократична България“) и група народни представители, и на изменения, внесени от МС, в Закона за достъп до обществена информация. Предвижда се депутатите да разгледат и Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2022 г.

В редовния петъчен парламентарен контрол ще участват служебният вицепремиерът Христо Алексиев и служебните министри Росица Велкова, Асен Меджидиев, Найден Тодоров, Росен Христов, Иван Шишков, Сашо Пенов, Росица Карамфилова, Никола Стоянов и Весела Лечева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html