петък, 26 април 2024 г.

Америка предупреждава Украйна да не нахлува на руска територия

Администрацията на президента на САЩ Джоузеф Байдън повтори по време на разговори с украинските власти, че не подкрепя атаките на руска територия, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

„Още веднъж дадохме да се разбере на украинците какво мислим за атаките срещу Русия – не искаме да ги насърчаваме или позволяваме и не искаме никакви американски оръжия да бъдат използвани за нападение над руска територия, “ каза Кърби пред CNN. Той добави, че Вашингтон е получил уверения от Киев, че ще уважи желанията на САЩ.

„Също така, ние сме съвсем ясни, когато казваме, че искаме Украйна да може да се защитава, защото е атакувана, инвазия. Имат право да се бият. Ние обаче открито казваме, че не искаме войната да ескалира, опустошенията и насилието вече засегнаха украинския народ“, добави Кърби.

По време на разговорите с украинците не са споменати никакви „последици“ за Украйна, а те са били „обикновено повторение“ на американската позиция, посочи Кърби.

Коментарът на Кърби идва след съобщения на американски медии, че руски бойци, които са срещу Путин и се бият на страната на Украйна, са извършили нахлуване на руска територия близо до Белгород.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html