петък, 26 април 2024 г.

Янаки Стоилов: Политическото въздействие върху съдебната ни система е почти постоянно

Янаки Стоилов, кадър Нова телевизия

Слабостите в нашата съдебна система са хронични, а политическото въздействие върху нея почти постоянно. Това каза в ефира на Нова телевизия конституционният съдия Янаки Стоилов.

„През 1992 г. в  България в резултат на приети от парламента промени тогавашният ВСС се сменя, въпреки че мандатът му едва е започнал. В резултат на това са освободени около 150 магистрати. Още няколко стотин напускат доброволно в кавички, тъй като междувременно са заплашени с една нормативна възможност, че ако бъдат освободени, поради непригодност като магистрати, след това не могат да станат дори адвокати. Паралелът в днешни дни е, че съдебната власт е била така конструирана, че много от хората, които заемат позиции по високите етажи, са принудени да се съобразяват с политическата конюнктура. Сега също трябва да се запитаме дали част от това, което става във ВСС не е в резултат на променена политическа конюнктура”, уточни Стоилов.

„Нашата прокуратура е много ефективна, когато трябва да образува някакво наказателно производство, но е неефективна по отношение на преследване на престъпленията по високите етажи на властта”, смята още той.

„Не искам да давам съвети на никого, но нито трябва да има упорство срещу искането на депутатските имунитети, но и обратното е опасно, защото парламентът може да се дискредитира”, коментира Стоилов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html