понеделник, 29 април 2024 г.

Украинци атакуваха с катери руски кораб, охраняващ Турски поток

Украинските сили, използвайки безпилотни плавателни съдове, се опитаха да потопят руски кораб, който захранва газопровода „Турски поток“, на 140 километра североизточно от Босфора в Черно море.

Руското министерство на отбраната съобщи, че три украински военноморски дрона, безпилотни катера, са атакували неуспешно руския военен кораб „Иван Хурс“ в Черно море.

Както се уточнява в прессъобщението на руското министерство, руският военен кораб е защитавал газопроводите „Турски поток“ и „Син поток“, по които се транспортира газ от Русия за Турция, както и страните от Югоизточна Европа, съобщава Ройтерс.

„Всички вражески катери бяха унищожени със стандартното въоръжение на руския кораб на 140 километра североизточно от Босфора“, се казва в изявлението на Министерството на отбраната на Русия, публикувано в Telegram.

Подчертава се, че атаката е оправдание за разширяването на отбранителните мерки на Русия.

„Корабът „Иван Курс“ от Черноморския флот продължава да изпълнява задачите си“, завършва съобщението.

Руското министерство на отбраната публикува и видео от атаката срещу разузнавателния кораб на Черноморския флот „Иван Курс“, извършена на 140 километра от пролива Босфора.

Видеото показва украински военноморски безпилотен кораб, който украинските военни власти и флот са използвали няколко пъти при атаки срещу руски цели в Черно море, както и пристанището на Севастопол.  

Екипажът на руския кораб стреля с 14,5 мм тежки картечници, с които атаката е отбита.

Тази безпилотна моторна лодка се използва във войната като щурмови кораб, дълга е 5,5 метра, има радиус до 400 километра, автономност на работа до 60 часа, може да носи до 200 килограма товар и струва около 250 000 долара.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html