четвъртък, 2 май 2024 г.

Политолог: В ситуация сме на абсолютно безконтролна власт

Марая Цветкова
Снимка: БНР

В ситуация сме на абсолютно безконтролна власт, заяви в ефира на БНР политологът Марая Цветкова. „Същите хора, които обясняват как не е трябвало да се гушнат, коментират как е наложително да има контрол над главния прокурор и цялата прокуратура и да се реформира съдебната власт. Как ще искаш съдебна реформа и в същото време искаш да оставиш безконтролна изпълнителната власт. Ние пускаме питомното, за да хванем сакатия дивеч. Не става така – трябва да има контрол над всички власти“, коментира тя.

Политологът отново повтори тезата си, че ИТН е отроче на ДПС и е инженерингов проект. Според нея тази линия се препотвърждава във времето. „Сякаш някой подшушна на ИТН и Слави Трифонов, че през нощта трябва да си напише статуса и да се обоснове с факта, че не е имало преговори и никой не ги питал за нищо. Ами ти си даде подкрепата на тепсия, какви преговори“, припомни тя. Според нея ДПС отново са си изиграли картите много хитро. „Те запазват ролята си на балансьор, който може да подкрепя и който може да спира и да печели от техните грешки. Логиката ми диктува, че именно ДПС каза на Слави Трифонов да се дръпне“, добавя политологът и смята, че нещата са се преобърнали с идването на Мария Габриел. „Сякаш първоначално Христо Иванов беше по-готов да даде задна, за да има някакво правителство. В момента, в който включиха Мария Габриел в играта, сякаш ПП си отдъхнаха и се съгласиха“, казва Цветкова. Тя отбеляза още, мандатоносителят винаги има преднина пред останалите коалиционни партньори. Според нея обаче колкото по-ясно се казват нещата, толкова повече расте приемствеността.

Според политолога ако има адекватна съдебна реформа, която не служи за бухалка, а е напълно независима, ще свърши работата и оттам ще „изгорят“ и хора, които сме смятали за много читави. Марая Цветкова изказа мнение, че в основата на договореното ротационно управление трябва да бъде вкарано това – президентът и „Възраждане“ да бъдат игнорирани. „Той (президенът – б. р.) нямаше смелостта да слезе и да каже „Хора, отказвам се от моя мандат като президент, влизам в изпълнителната власт ясно – с партия“. А не да си прави отрочета и да пуска свои хора навсякъде, които видяхме до къде довеждат държавата. Роенето на партиите и на парламентарния живот е част от схема. Това е проруски маниер на работа, това е ченгесарски маниер на работа“, категорична е Цветкова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html