събота, 27 април 2024 г.

Ръчно рисувана карта възкресява София между двете световни войни

Новата карта на арх. Тодор Войников показва 87 от най-знаковите места в столицата между двете световни войни.

Как е изглеждала главната градска артерия на Стара София – улица “Търговска”? Къде e бил пасажът “Свети Никола”, където се е намирал бит пазарът на София? Коя църква се е издигала на мястото на днешната Уникредит Булбанк на пл. „Св. Неделя“? Кои от сградите, характерни за облика на столицата ни преди Втората световна война, съществуват и до днес?

Отговор на тези въпроси дава нова илюстрирана карта на столицата в периода между двете световни войни. Тя е начертана, оцветена и надписана изцяло на ръка от архитект Тодор Войников и показва 87 от най-знаковите места от миналото на града.

Сред тях са сладкарница “Роза”, където Елин Пелин пише “Андрешко”, любимото място на хайлайфа – гранд хотел “Панах”, Арменското кафене, бирариите “Червен рак” и “Батенберг”, великолепното здание на хотел “Юнион палас”, прочутата книжарница на Тодор Ф. Чипев и много други.

“Доколкото ми е известно, досега няма друг правен опит да се създаде нагледна и достоверна представа за това как е изглеждал центърът на София между двете световни войни. Разполагаме с много архивни снимки, някои от тях с високо качество, но не и с цялостен поглед”, споделя авторът.

Това е вторият проект на архитект Тодор Войников след книгата “Драски по софийските работи”, която излезе в края на 2020-та година. Уникална по своя замисъл и изпълнение, тя отвежда читателя на визуална архитектурна разходка през историческите епохи, белязали облика на нашата столица.

Картата се предлага в два варианта:

  • Сгъваема карта – размер при разгънат формат 50 x 70 cм
  • Плакат с размери 50 x 70 в тубус за съхранение

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html