петък, 26 април 2024 г.

Димитър Аврамов: Нито ГЕРБ харесват развоя на събитията, нито „Промяната“

Димитър Аврамов, политолог, кадър бТВ

Ръководствата на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще излъчат премиери от двете формации на ротационен принцип. Това стана ясно по време на вчерашната пресконференция на двамата кандидати за поста министър-председател – Мария Габриел и Николай Денков. Ще сработи ли формулата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС? Коментар на Евелина Славкова, Димитър Аврамов, Христо Панчугов и Татяна Буруджиева в ефира на Нова телевизия.

„Ситуацията, която наблюдавахме през лятото на 2020 г., сякаш приключи. Това обединение на хората, които щяха да „чегъртат” и щяха да бъдат „изчегъртани”, постави края на тази революционна ситуация в последните няколко години”, коментира в ефира на „Здравей, България“ социологът Евелина Славкова.

По думите ѝ политическите партии си дават сметка колко трудно ще бъде да отидат отново на избори. „Повече от видно е, че единствените, които имат интерес от избори, са „Възраждане”, посочи Славкова.

Според политолога Димитър Аврамов нито ГЕРБ харесват развоя на събитията, нито „Продължаваме промяната – Демократична България“, но това е алтернативата на „да омажем цяла България с червена боя и то не в политическия смисъл, а във вандалския”.

Припомняме, че в неделя участници в „Похода за мир“, сред които привърженици на „Възраждане“, замеряха с червена боя сградата на Европейската комисия в София.

Политологът Христо Панчугов коментира, че ротационното председателство минава през сложна парламентарна процедура, която изисква мнозинство: „Това, че сега са се договорили, че ще има мнозинство, не означава, че ще има и след 9 месеца”.

По думите му въпросът е дали „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС могат да произведат резултати, които да убедят българското общество, че това, което се предлага от „червената боя”, не е по-добро.

Според доц. Татяна Буруджиева действията на прокуратурата ускоряват прокарването на съдебна реформа.

„Първата пресконференция на Гешев доведе до това, че стана невъзможно правителството на план Б – ГЕРБ-СДС и ДПС. За него беше много важно да получи политическа подкрепа и той я получи от една от партиите“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html