понеделник, 29 април 2024 г.

Страните от Г-7 засилват санкциите срещу Русия

Лидерите на страните от Г-7 и ЕС разговарят при кенотафа на жертвите на атомната бомба в Мемориалния парк на мира в японския град Хирошима.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на най-богатите демокрации в света от групата Г-7 се договориха днес на срещата си в Япония да засилят санкциите срещу Русия, предадоха световните агенции. Те обещаха и финансова подкрепа за Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се очаква да се присъедини утре към тях в японския град Хирошима на форума, който продължава до неделя.

В съвместно изявление лидерите на Голямата седморка обявиха, че съществуващите мерки срещу Русия ще бъдат разширени и всеки износ, който би могъл да помогне на Русия в 15-месечната й война срещу Украйна, ще бъде ограничен във всички държави от Г-7.

В срещата участват: канадският министър-председател Джъстин Трюдо, френският президент Еманюел Макрон, японският министър-председател Фумио Кишида, президентът на САЩ Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, британският министър-председател Риши Сунак и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (на снимката от ляво надясно)

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html