понеделник, 29 април 2024 г.

Регистрирано е силно земетресение в Тихия океан с магнитуд 7,7

Земетресение с магнитуд 7,7 в далечната част на Тихия океан създаде заплаха от цунами. Властите евакуираха хората от цялото крайбрежие на остров Нова Каледония след издаденото предупреждение за цунами.

Сирените бяха задействани и населението беше приканено да се отдалечи от брега, обяви по радиото директорът на силите за гражданска защита в Нова Каледония. Журналист на Франс прес е станал свидетел на евакуацията на хората от плажната ивица.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами каза, че за Вануату са възможни вълни до 1 метър над височината на приливните вълни, което е много по-ниско от първоначалната прогноза. Националната агенция за управление на извънредни ситуации на Нова Зеландия съобщи, че все още оценява опасността от цунами.

Центърът за предупреждения за цунами съобщи, че са възможни вълни до 0,3 метра за Фиджи, Кирибати, Папуа Нова Гвинея, Гуам и други тихоокеански острови.

Геоложката служба на САЩ обяви, че земетресението, станало близо до островите Лоялти, е било на дълбочина 37 километра. Епицентърът е бил югозападно от Фиджи, северно от Нова Зеландия и източно от Австралия, където Коралово море се среща с Тихия океан.

По-късно предупреждението за опасност от цунами беше отменено.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html