петък, 26 април 2024 г.

Президентът ще връчи българските паспорти на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов

Снимка: БГНЕС

Президентът днес на България Румен Радев днес ще връчи българските паспорти на Любчо Георгиевски, председател на закрития от властите в Северна Македония български културен център „Иван Михайлов“ в Битоля и на секретаря на организацията Благой Шаторов, съобщи БНР. Вицепрезидентът Илияна Йотова вече подписа указите за придобиване на българско гражданство на основание на техния български произход. Церемонията ще се в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Българският клуб в Битоля, кръстен на последния исторически лидер на ВМРО Иван Михайлов, беше създаден от местните македонски българи преди три години. В официалното му откриване през април 2022 година участваха представители на българските власти. Месец по-късно вратата на клуба беше опожарена, а подпалвачът Ламбе Алабаковски получи условна присъда.

През март властите в Скопие решиха, че центърът не може да носи името на Иван Михайлов с мотива, че това е “провокация към националните чувства на македонския народ“ и поискаха клубът да бъде преименуван. След като това не се случи и след приети поправки в Закона за имената на сдруженията и фондациите, българският център в Битоля беше закрит.

Прокуратурата на бившата югорепублика повдигна обвинение за насаждане на омраза срещу председателя на сдружението.

Припомняме, че Любчо Георгиевски е и бивш министър председател на Северна Македония.

Тази седмица президентът отново изрази безпокойство от липсата на напредък по темата за промяна в конституцията на Северна Македония и вписването на българите в нея. Това е задължително условие за начало на преговори на Скопие с Европейския съюз. Радев коментира и зачестилите случаи на репресии и престъпления от омраза срещу българи в югозападната ни съседка: „Ръководството на Република Северна Македония може да претендира, че изгражда модерно мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята конституция. Преговорната рамка има неразделна част и това е протоколът, подписан между двете държави. Там няма прогрес. За това говоря с всички лидери, за това говоря с европейските институции – да има движение по този протокол, защото там са учебниците, там е езикът на омразата, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините“.

Миналата седмица българско гражданство получи и секретарят на българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид Христиан Пендиков. Той беше пребит жестоко през януари и беше транспортиран за лечение в София. Пендиков все още се възстановява след нападението и продължава да получава заплахи за живота си.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html