петък, 26 април 2024 г.

Мустафа Карадайъ призова политиците да намерят изход от кризата и да подредят системите в държавата

Снимка: БГНЕС

Мустафа Карадайъ призова политиците да намерят изход от кризата и да подредят системите в държавата.

Дано всички политически партии и политици в Народното събрание да се отнесем с разум и отговорност към проблемите на хората и на държавата и в диалог да намерим изход от политическата криза и да подредим системите в държавата, за да функционират, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента. Днес виждаме, че законодателната власт не функционира, изпълнителна власт няма редовна и съдебната власт има сериозни проблеми, посочи той.

Според Карадайъ по-добре е в такава сложна ситуация да следват стъпка по стъпка процесите, без да ги предпоставят и изпреварват, ако искат нещо да се случи. Ако идеята е да саботираме всяка една възможност, общо взето оттам нататък дайте нашироко да провалим всичко, което може да се случи, добави той.

Не само ние от ДПС го казваме и другите политически сили го казват, че при нас има добри експерти, не че при другите няма, каза Карадайъ на въпрос какви експерти са готови да дадат за експертен кабинет и допълни, че ще се отнесат сериозно към този въпрос.

Това, което в тази ситуация е важно – еврофондовете, оперативните програми, Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) закъсняват не само затова, че в последните дни нещо не се върши, коментира председателят на ДПС. Той посочи, че оперативните програми и плановете за възстановяване и устойчивост е трябвало да се разпишат до края на 2020 г., да се изпратят в Брюксел и да се договорят до пролетта и да тръгнат да се реализират. По думите му днес оперативните програми не функционират и от ПВУ една стотинка не е изхарчена целесъобразно.

„Това закъснение от две-три години можем да го преодолеем с хора, които са наясно с процесите в Брюксел, дори и с чиновниците и различните компетенции на различните чиновници. Това го казахме на срещата с ГЕРБ. Така мислим, че трябва да ускорим процеса, защото в един момент може да се окаже, че третият оперативен период, откакто сме членове на ЕС, ще бъде нулев“, посочи председателят на ДПС. Според него голяма част от икономическите проблеми ще се решат чрез инвестиции, а не чрез популизъм, не чрез раздаване.

Когато ДПС е участвало във властта, са се разписвали оперативните програми, за да има какво да се реализира, за да функционират и еврофондовете в България, за да има как някой да реже лентички, заяви Мустафа Карадайъ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html