петък, 26 април 2024 г.

Иван Демерджиев: Актовете на прокуратурата трябва да станат публични и в регистър

Снимка: БГНЕС

Иван Демерджиев е на изслушване в Народното събрание. Той беше изслушан от депутатите във връзка с изнесената от главния прокурор Иван Гешев и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов информация за целенасочено и противоправно забавяне на наказателни производства. „Актовете на прокуратурата, с които завършва едно производство, трябва да бъдат публични и подредени в регистър“, заяви министъра.

„Има производства, които необичайно се бавят. Има и производства, които са прекратени при обстоятелства, които, според нас, заслужават повече внимание“, обяви Демерджиев.

По думите на министъра има случаи на забавени от прокуратурата и следствието производства, по които са работили както Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР, така и областните дирекции.

Според него един от начините този проблем да бъде преодолян е актовете на държавното обвинение да станат публични и публикувани в специален регистър, след необходимото заличаване на личните данни.

Голяма част от изявленията на Иван Гешев и Борислав Сарафов засягат корупционни действия на магистрати. До момента компетентни да разследват магистрати са само следователи.

Моето предложение е и ГДБОП да може да разследва магистрати, за да има по-голям контрол. Има производства в прокуратурата, които необичайно много се бавят. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Демерджиев уточни, че когато е встъпвал в мандата си на 2 август е имало множество забавени случаи. „Най-значимите са поне 8 в Главна дирекция Национална полиция, Главна дирекция за борба с организираната престъпност 15 случая, а в областните дирекции случаите, които са ми подадени до момента са 75.

Според мен това са твърде много случаи и тук не попадат прекратяване на наказателни производства със странни мотиви“, коментира Иван Демерджиев.

„След разговори с прокуратурата част от тях се задвижиха, но не всички. Днес има производства, които необичайно много се бавят, а други са прекратени“, уточни още той. „Един от най-добрите начини да се бори корупцията е публичността, затова мисля, че актовете и мотивите на прокурора трябва да бъдат публични в техния сайт.

Това ще дисциплинира до голяма степен прокурорите, когато приключват дадени случаи, които са с голям обществен интерес“, предложи вътрешният министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html