събота, 27 април 2024 г.

Зърнената сделка се удължава с още два месеца

Combine harvesting wheat

Украйна, Турция, ООН и Русия се договориха за удължаване на „зърнената сделка“. Износът на украинско зърно през Черно море ще продължи поне още два месеца, съобщава агенция Фокус, позовавайки се на изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Telegram.

„Благодарение на усилията на нашата страна, подкрепата на нашите руски приятели и приноса на нашите украински приятели, беше решено да удължим споразумението за Черноморския зърнен коридор с още 2 месеца“, обяви турският държавен глава.

Ердоган добави, че страната му ще продължи усилията за прилагане на всички разпоредби на „зърнената сделка“, като изпълни всички нейни условия.

Заслужава да се отбележи, че последният път „зърнената сделка“ беше удължена до 18 май. Но още в началото на месеца Русия започна да блокира износа на зърно от Украйна по море, отказа да инспектира кораби.

Припомняме, че преговорите за удължаване на „зърнената сделка“ започнаха на 11 май. Тогава страните, както отбеляза турското министерство на отбраната, постигнаха известен напредък и се договориха да продължат дискусиите в онлайн формат.

В същото време след преговорите Русия започна да заплашва, че ако нейните условия не бъдат изпълнени, „зърнената сделка“ ще престане да съществува.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html