понеделник, 29 април 2024 г.

Стою Стоев оглави правната комисия в Народното събрание

Снимка: БГНЕС

Депутатите избраха Стою Стоев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за председател на постоянната парламентарна Комисия по правни въпроси.

Смятам, че не е възможно и не е редно в българския парламент по този начин да се избират председатели на комисии, посочи Кристиан Вигенин от „БСП за България“. По думите му в дългата традиция на българския парламент резултатът от формирането на комисии винаги е било на база съгласие, постигнато между парламентарните групи, или на база на управляващо мнозинство, което дава насока за това кои са важните за него комисии и респективно кои комисии могат да бъдат поети от опозицията. В последните години в ситуация, в която българският парламент на няколко пъти вече няма ясно изразени мнозинства, винаги тези решения са взимани на база съгласие между политическите групи и разговори между всички политически групи, отбеляза Вигенин, предаде БТА.

Вие си позволихте още от самия старт на Народното събрание, от ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“-„Демократична България“ да правите такива сепаративни споразумения, които са против Конституцията и правилника на Народното събрание по принцип, против духа на Конституцията и правилника, коментира той. И добави – „събрали се две групи, решили си, ротират се и на практика вие разкъсвате единството на Народното събрание“.

Затова ние гласувахме „против“ това предложение да влезе в дневния ред и това г-н Стоев да оглави тази комисия – не защото имаме сериозни колебания по отношение на неговите качества, тепърва ще видим какви са те, но защото смятаме, че по този начин не е редно да се структурира оперативната работа на Народното събрание, обясни Вигенин. Той изрази надежда това да е за последно не само в този, но и в следващи парламенти.

Знаете, че подобни договорки за ротиране, избиране на председатели и любовен танц, унизителен, между две парламентарни групи, противоречи на духа на Конституцията, на парламентаризма, каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html