петък, 26 април 2024 г.

Мустафа Карадайъ: И трите власти в държавата не функционират

Мустафа Карадайъ заяви, че и трите власти в държавата не функционират и отговорността за това е на политиците. Той отново призова да се търси начин за изход от кризата чрез диалог.
И последните, и предпоследните избори бяха излишни и предстоящите ще са излишни, смята политикът.

„Ние дадохме оценка още на изборите за 45-ото НС и след изборите, че българските избиратели решиха никого да не овластят еднопартийно и еднолично да управлява. И 46-ото НС, и 47-ото НС бяха със сходна структура и още оттогава казвахме, че това са излишни избори, защото нашите очаквания са, че дори да има предсрочни избори, структурата на НС ще е сходна на послединте пет, което означава, че мъдрият българския народ казва на политиците – гласът е от нас, изпращаме ви там в НС с разум, отговорност и в диалог да сформирате отговорно мнозинство, което да се занимава с дневния ред на хората“, коментира Карадайъ.

„Скандалът в прокуратурата е резултат на дългогодишни причини, които наблюдавахме в обществено-политическия терен. Опитите за намеса на различните власти доста хора ги приемаха за нещо нормално, щом идват от един олигархично-медиен-енергиен кръг, става въпрос за кръга „Прокопиев“, а на практика се получаваше опит за овладяване и на трите власти от този кръг и днес стигнахме до една ситуация, в която след пет поредни избори нямаме работещ парламент, няма законодателна власт. Онези шамани, които в края на комунизма не се бяха реализирали и се опитаха да овладея дясното, тези, които през приватизиранията ограбиха България“, каза още той.

Карадайъ коментира и позицията на ПП-ДБ да не подкрепят първия мандат за съставяне на правителство.

„ПП-ДБ от началото заявяват, че няма да подкрепят първия мандат, но никой не им обръща внимание на тяхната идея, на това, което се нагледахме последните 30-40 дни. Те казват – няма да подкрепим първия мандат, но с втория ще предложим правителство на малцинството и чакат подкрепа, но в същото време завяват от кого не искат подкрепа – това са „Възраждане“, а те самите казват, че искат да ходят на избори, докато самостоятелно нямат правителство, ПП не искат подкрепа от ГЕРБ и в някои изявления включват и ДПС и ако пресметнем ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ те са над 140“, посочи Карадайъ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html