събота, 27 април 2024 г.

Комисия на НС ще изслуша отчет за изпратената военна помощ на Украйна

На закрито заседание парламентарната Комисия по отбрана ще изслуша отчета на Министерството на отбраната каква военна помощ е изпратена за Украйна. Решение за предоставяне на помощ взе предишното Народно събрание.

Отбранителното министерство изпрати по списък исканото. Като само за изпращането на боеприпаси и муниции се разбра индиректно. През март беше съобщено, че Министерството заменя стари с нови боеприпаси на стойност около 347 милиона лева във военните складове.

През март президентът Румен Радев каза, че България може да предоставя боеприпаси за складовете в държавите членки на ЕС. Но не и за Украйна. Страната ни не се включи и в общата поръчка на ЕС за предоставяне на боеприпаси за Киев.

Страната ни не участва в практиката да дава на Украйна своята военна техника в замяна на доставки от съюзниците.

В писмен отговор преди дни Министерството на отбраната посочи, че за четиринадесет месеца има две постъпили искания от Украйна за предоставяне на самолети МиГ-29 или Су-25. Първото е било в края на  март 2022-ра. А второто в средата на февруари тази година.

МО не посочва как са отговорили на запитванията. Но в публични изяви цивилното ръководство е обяснявало, че и двете платформи са нужни за изпълнение на конституционните задължения.

За първи път членовете на комисията ще изслушат служебния отбранителен министър Димитър Стоянов.

Депутатите ще обсъждат и Доклада за състоянието на отбраната за 2022 г. Част от него отчита, че има висок процент недостиг на военни. Както и проблеми с недостатъчното финансиране, амортизирана техника, липса на резервни части и неритмично извършване на ремонтни дейности и невъзможността за доставка на специфични резервни части и консумативи поради санкциите срещу Русия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html