петък, 26 април 2024 г.

Путин и Зеленски се съгласиха да се срещнат с мирната мисия на африканските лидери

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса заяви днес, че президентите на Русия и Украйна са се съгласили да обсъдят план за прекратяване на войната в Украйна с делегация от африкански държавни глави на отделни срещи.

През уикенда Рамафоса разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски, които му казаха, че ще приемат африканските лидери в Москва и Киев.

Мирната мисия ще включва освен Рамфоса и президентите на Замбия, Сенегал, Конго, Уганда и Египет, съобщиха от кабинета на ръководителя на Южна Африка, предават Бета и Ройтерс.

В съобщението се посочва, че Путин и Зеленски са дали зелена светлина за започване на подготовката за срещите, но без допълнителна информация за възможните параметри на преговорите.

Зеленски по-рано каза, че няма да обмисля мирно споразумение за прекратяване на войната, докато руските сили не бъдат напълно изтеглени от украинска територия.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е информиран за планираните срещи на африканската делегация и приветства инициативата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html