понеделник, 29 април 2024 г.

По 90 лв. на месец харчим на месец за детски играчки

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Българското семейство харчи средно под 1000 лева годишно за играчки или средно по около 90 лева на месец. По този показател България е на последно място в ЕС по средства, отделени от домакинствата за такива разходи. В играчките не са включени бебешките пособия. Това каза пред БТА Мариан Колев, собственик на веригата магазини.

Същевременно в страната 98 на сто от третата по численост, според последното преброяване, ромска етническа група не са купували качествени детски играчки, а залагат главно на играчки еднодневки, които влизат в страната по незнайни пътища, каза бизнесменът. 2% от ромите обаче харчат десет пъти над българския стандарт за едно пазаруване или колкото средно едно семейство за година.

По думите му, от миналата година играчките са поскъпнали 7-8 на сто, а от началото на годината цените са без промяна и прогнозите са тази тенденция да се запази и до края на 2023 г.. По-чувствително увеличение на цените обикновено има при играчките, които излизат за първи път на пазара и са с по-висока добавена стойност, но това е световна тенденция, коментира предприемачът.

Продължава тенденцията малкото български производители на дървени детски играчки да работят основно за външния пазар и то с пълния си капацитет, а забраната за износ на дървесина от Русия, която бе в отговор на европейските санкции, не им е оказала съществено влияние, смята предприемачът. Малкото останали наши производители на играчки са предимно фокусирани върху дървените изделия, основно заради факта, че цената на дървесината у нас е сред най-ниските в Европа. Продукцията ни отива в държавите от ЕС с висок стандарт и с развито екологично мислене – Германия, Франция, Нидерландия, Великобритания, коментира Колев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html