петък, 26 април 2024 г.

„Амнести интернешънъл“: 883 души екзекутирани през 2022 г.

Изпълнените смъртни присъди в Иран през 2022 г. почти са се удвоили.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

883 души са били екзекутирани в 20 страни по света миналата година, което е рекорд от 2017 г. насетне и е броят е с 53% по-голям от 2021 г., пише неправителствената организация „Амнести интернешънъл“ в годишния си доклад за смъртната присъда, цитиран от Франс прес, съобщава БТА.

Неправителствената организация отбелязва, че някои страни са обзети от „смъртоносна истерия“. „Броят на оповестените екзекуции през 2022 г. е най-високият от пет години насетне, като рекордът се дължи основно на страни от Близкия изток и Северна Африка“, изтъква „Амнести интернешънъл“.

Правозащитната организация обръща внимание на факта, че броят на екзекуциите в Иран през 2021 г. е бил 314, а миналата година – 576. В Саудитска Арабия миналата година са били извършени тройно повече (196) екзекуции в сравнение с 2021 г., когато екзекуциите са били 65. Египетските власти пък са екзекутирали 24 души миналата година, става ясно от доклада.

„Амнести интернешънъл“ отбелязва, че действителният брой на екзекутираните миналата година може да е по-голям, тъй някои страни, които прилагат смъртното наказание, не оповестяват данни по този въпрос.

Въпреки неблагоприятната тенденция неправителствената организация изтъква, че има и „лъч на надежда“, тъй като миналата година шест страни са отменили смъртното наказание изцяло или частично. Страните, отменили го изцяло, са Казахстан, Папуа-Нова Гвинея, Сиера Леоне и Централноафриканската република. Държавите, отменили смъртното наказание само за някои престъпления, са Екваториална Гвинея и Замбия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html