петък, 26 април 2024 г.

Търсят доброволци за наблюдение на гнездата на лешоядите

Снимка: БГНЕС

През август, когато младите египетски лешояди ще направят първия си полет, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще разчита на доброволци за наблюдението на гнездата им. Природолюбители имат възможност да се включат в кампанията между 7 и 31 август в района на Източните Родопи – мястото, на което е основната популация на вида.

Целта на наблюдението е да осигурим безопасния полет на всички млади птици, които започват да напускат гнездата си някъде след 10 август, каза за БТА д-р Владимир Добрев от БДЗП, който от години организира охраната на гнездата. В този период младите египетски лешояди са доста уязвими и някои от тях не завършват успешно първия си полет, добави той.

Всеки желаещ да се включи в охраната на гнездата на египетските лешояди, трябва да попълни формуляр за кандидатстване и да го изпрати на посочения под бланката имейл. По данни на БДЗП през 2022 г. в инициативата са участвали 13 души.

Владимир Добрев обясни, че понякога младата птица може да се нарани при излитане и тогава тя се отвежда за преглед. В други случаи доброволците могат да реагират, ако млад египетски лешояд е изпаднал от гнездото, защото по-дългият му престой на земята, без да може да отлети, крие опасност. Ако не е пострадала птицата, я връщаме обратно в гнездото, посочи природозащитникът. Освен че наблюдават малките птици, пазителите на гнездата събират и информация за поведението на възрастните, например колко често хранят рожбите си.

Популацията на египетския лешояд е малка и на практика всяка една птица има значение, като целта е тя да достигне полова зрялост и да създаде поколение, подчерта специалистът. По думите му присъствието на доброволците през август е важно, защото това е активен за туризъм сезон.

Може да има туристи, които да обезпокоят птиците, затова доброволците ги предупреждават да предприемат заобиколен маршрут за своята разходка или само да се отдалечат от гнездата, обясни експертът.

Мъжкият и женският екземпляр мътят еднакво, поделят си и грижите при отглеждането на малкото. Мъжката птица обаче е тази, която основно се заема със строежа на гнездото, а женската го оформя, разказа Добрев.

За разлика от белоглавите лешояди, египетските гнездят в по-прикрити скалисти ниши. Обичат в повечето случаи гнездата да са с изложение юг-югоизток, защото по този начин се осигурява добра температура за успешното мътене, обясни също природозащитникът.

През 2022 г. двойките египетски лешояди са 28, информира Владимир Добрев. И посочи, че до два месеца ще е ясна точната бройка, като има индикации за новосформирани двойки.

Египетските лешояди и останалите мършоядни птици на практика изпълняват много важна екологична функция. Те са чистачите на природата“ – така Добрев коментира значението на този вид пернати в природата. Той поясни още: „Тяхната функция е да разчистват природата от умрели животни и така предотвратяват разпространението на болести“.

Добрев открои и друга любопитна подробност – египетският лешояд присъства в културата на немалко държави. Той посочи, че също както белият щъркел е предвестник на пролетта в България, така египетският лешояд е символ на пролетта в Западните Балкани. В източната култура лешоядите са посредникът между земята и небето, а хората вярват, че тази птица отнася душите на починалите в отвъдното, отбеляза също природозащитникът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html