вторник, 30 април 2024 г.

Експерт: Не е ясно как до 2050 г. светът ще се откаже от изкопаемите горива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не е ясно все още как състоянието на енергийния баланс в световен мащаб, в който фосилните горива заемат водеща роля в момента, ще се замени до 2050 г. с толкова много възобновяеми източници. Проблемът е в ресурсите и хората, а не само в парите. Това каза енергийният експерт Антон Иванов на днешната дискусия на тема „Геополитика и енергетика“ , организирана от сдружението с нестопанска цел клуб „Сенатор“, в столичния хотел „Хемус“.

Според Иванов, заявените цели за възобновяеми енергийни източници от страна на България имат слабости, особено във финансов и ресурсен план. Личното му мнениее , че цялостно идеите трудно ще се осъществят, но може частно да се реализират, ако „стъпят“ на реалностите.

По думите му, основният въпрос на Зелената сделка е дали заложените цели съответстват на ресурсната и финансова възможност да се осъществи този преход. „Исторически винаги ръстът на населението е свързан с развитието на енергетиката, отбеляза експертът“. Той обърна внимание, че колкото повече енергия се произвежда, толкова повече брутният вътрешен продукт нараства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html