понеделник, 29 април 2024 г.

Освещават днес първия български православен храм в Южна Африка

На церемонията ще присъства и президентът Румен Радев, който вчера се срещна с южно-африканския си колега Сирил Рампоза.
Снимка: БГНЕС

В Мидранд, Йоханесбург днес ще бъде осветен първият православен храмв Република Южна Африка (РЮА), съобщи БТА.

В церемонията по покана на Сдружението на българите в РЮА ще присъства и президентът Румен Радев, който е на официално посещение в страната. Храмът ще бъде осветен от Старозагорския митрополит Киприан. На 29 май 2016 г. в българския клуб в Мидранд се състоя тържествена церемония за първа копка и полагане на основния камък на българския православен храм „Св. Иван Рилски“. В началото на март 2021 г. започва основният градеж на църквата, посочват от прессекретариата на президентството.

По-късно държавният глава ще посети българското неделно училище и ще се срещне с наши сънародници в РЮА. През 2011 г. е учредено сега действащото Сдружение на българите в РЮА. Към него в Йоханесбург и Кейптаун функционира Българско неделно училище „Слънчо”. Понастоящем, в него се обучават над 30 ученици, информират още от прессекретариата на президента.

През 2017 г. в РЮА живеят между 25 000 и 30 000 българи, главно в Йоханесбург, Претория, Кейптаун и Дърбан. В страната има три български организации – на общностите в Претория и Йоханесбург, в Кейптаун и в Дърбан, уточнява БТА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html