сряда, 1 май 2024 г.

Сергей Станишев: България има необходимост от прогресивни леви политики

Снимка: БГНЕС

Според Сергей Станишев България има нужда от прогресивни леви политики.

„Чух последните дни най-невероятни интерпретации, вкл. за безплатна реклама от трибуната на НС. Няма лошо – това значи, че има очаквания. Нека се постараем те да се реализират чрез съдържателна дискусия“, заяви Сергей Станишев.

„Защо се появи инициативата за форум? Анализатори и политици се появяват всеки ден по телевизията – често ни се предлагат субпродукти или политически ГМО-та, при които всеки избира удобна за себе си тема. Едни плашат с влизането в еврозоната и това как ще изгубим българския лев и суверенитета на валутата ни. Други периодично правят истерия за джендър идеология и трети пол. Това са стратегии за прикриване на политическата немощ и често интелектуалната такава. Светът е в безпрецедентна трансформация – геополитическа, енергийна, климатична, дигитална, в напрегнато очакване на нахлуването на изкуствения интелект“, категоричен е той.

„Докато нас ни занимават с вкопчване в миналото, влаковете тръгват към бъдещето с висока скорост. Ние имаме днес задължението да хуманизираме и да подчиним на обществения интерес тези технологични трансформации“, допълни още той.

Станишев сподели, че не можем да говорим без болка за състоянието на БСП: „В най-бедната страна в ЕС, имаме слаба и все по-ретроградна левица. 10% от 240 депутати. Всякакви приказки за вътрешни и външни врагове, конспирации – това са заблуждаващи маневри. Лявото по дефиниция не може да бъде консервативно.“

„Лявата политика в последните години беше сведена до пенсии, майчински. И „Продължаваме промяната“, и „Демократична България“ вдигаха пенсии – това не ги прави леви. Партията, която вкара България в ЕС, се самоизолира и се отдалечава от европейската социалдемокрация –с единия крак в лявото семейство, с другия – при Орбан“, смята той.

„Социалните ни ангажименти и права са неразривно свързани с борбата за демокрация, да политически права, гражданско достойнство, защита на всеки индивидуално – иначе това не е съвременна левица и никога не е била левица“, каза още той.

„Проблем на България е, че политиките са с много кратък срок. Имаме нужда от перспектива за десетилетия, но бъдещето също така се гради днес“, допълни още той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html