събота, 27 април 2024 г.

Радостин Василев се отказа от имунитета си на народен представител

Радостин Василев
Снимка: БГНЕС Архив

„Депозирах в деловодството на НС декларация за отказ от имунитет като народен представител. Признавам, че никога не съм вярвал, че ще ми се наложи да правя нещо подобно, най-малкото защото през целия ми съзнателен живот и през работата ми като адвокат, народен представител, министър, винаги съм се борил и съм търсил спазването на закона и правилата“. Това заяви от Радостин Василев от ПП-ДБ от парламентарната трибуна и отбеляза, че колегите му са опитали да го разубедят, защото „считат, че това действие на главния прокурор Иван Гешев е опит за шантаж и политически натиск“, съобщи БНР.

„Реших да дам пример как един народен представител може да даде сила на правосъдието, защото никой не може да бъде над закона“, категоричен е той. „Неудобен съм, защото разкрих най-пряката връзка между ГЕРБ и ДПС и Радев и тя е в министерство на младежта и спорта“, обясни Василев. Той посочи, че се надява прокуратурата да разследва със същия ентусиазъм всички корупционни скандали и даде пример с липсващите пари от магистрали, къщата в Барселона и др.

Главният прокурор Иван Гешев поиска парламентът да свали имунитета на депутата от ПП-ДБ Радостин Василев заради отправени заплахи и опит за принуда към депутата от „Има такъв народ“ (ИТН) Христинка Иванова да напусне парламентарната си група. Записът с телефонен разговор между Василев и Иванова беше огласен на пресконференция на ИТН през юни 2022 г., водена от Тошко Йорданов, дни след като петима депутати начело с Радостин Василев напуснаха и групата и партията в знак на несъгласие с решението на лидера Слави Трифонов да оттегли министрите и подкрепата си за кабинета на Кирил Петков.

След като Василев депозира декларацията точката за формирането на комисия, която да обсъди свалянето на имунитета, отпадна от дневния ред на НС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html