петък, 3 май 2024 г.

Франция иска от ЕС да обяви ЧВК „Вагнер“ за терористична групировка

Франция призова Европейския съюз да определи руската военна компания „Вагнер“ за терористична организация, докато Великобритания се готви да направи същото, съобщава Ройтерс. 

Великобритания е готова официално да определи „Вагнер“ за терористична организация, което би означавало въвеждане на санкции и други наказания за групировката и нейните членове, което би увеличило натиска върху Русия, пише лондонският „Таймс“. Позовавайки се на правителствен източник, вестникът каза, че полицейското управление на Обединеното кралство е изграждало случай срещу Вагнер в продължение на два месеца и че забраната на групата е „неизбежна“ след седмици.

Ако „Вагнер“ бъде забранен, всеки, който принадлежи към групата, присъства на нейните срещи, подкрепя я или носи нейния герб на публично място, ще бъде преследван. На групата ще бъдат наложени санкции, така че Вагнер няма да може да използва парите, които ще преминат през британската финансова система. 

Няма доказателства, че „Вагнер“ или лица, свързани с групата, са били активни във Великобритания от началото на войната в Украйна, добавя Times.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html