неделя, 28 април 2024 г.

Песков за Бахмут: Нищо не сме видели, нищо не мога да кажа

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков не е виждал и не може да коментира материалите на основателя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин за доставките на боеприпаси и състоянието на нещата в Бахмут,  цитира БГ Он Ер.

„Нищо не сме видели, нищо не мога да кажа“, призна той в сряда, отговаряйки на въпрос на журналисти дали в Кремъл са гледали материалите на Пригожин.

„Вчера знаете какво правихме, имаше много гости, много събития“, обясни Песков, цитиран от „Фокус“.

На 9 май лидерите на седем страни от ОНД пристигнаха в Москва, които заедно с руския президент Владимир Путин наблюдаваха парада на победата, положиха цветя на Вечния огън и Могилата на незнайния воин и разговаряха на неформална закуска.

Във вторник в Telegram канала на пресслужбата на Пригожин беше публикувано видео, в което основателят на ЧВК дава прогноза за предстоящото контранастъпление на въоръжените сили на Украйна на Бахмутското направление, както и че ЧВК продължава военните действия в района.

Шефът на руската групировка „Вагнер“ обвини руска военна част, че е избягала от позициите си край Бахмут в Украйна, и заяви, че държавата е неспособна да защити страната си, предаде АФП. Евгений Пригожин, чието влияние нарасна изключително много в настъплението на Москва в Украйна, през последните дни публикува серия от язвителни видеоклипове, в които атакува руското военно ръководство.

„Днес едно от подразделенията на Министерството на отбраната избяга от един от нашите флангове, разкривайки фронта“, казва Пригожин във видеоклип. Той заплаши, че ще изтегли бойците си от Бахмут на 10 май, ако не получи крайно необходими боеприпаси.

Пригожин заяви, че войниците бягат заради „глупостта“ на командирите на руската армия, които според него дават „престъпни заповеди“.

„Войниците не бива да умират заради абсолютната глупост на своето ръководство“, каза Пригожин. Той пусна видеото в „Деня на победата“, когато Москва празнува триумфа на Съветския съюз над нацистите във Втората световна война.

По-късно през деня руското министерство на отбраната заяви в изявление, че „щурмовите войски“ – обикновено това е препратка към частите на „Вагнер“ – „продължават да се сражават в западната част“ на Бахмут. Министерството заяви, че руските десантчици „оказват помощ“, без да споменава обвинението на Пригожин, че войниците изоставят постовете си, предаде БГНЕС.

Въоръжените сили на Украйна разгромиха части от 72-ра бригада на Сухопътните войски на Русия край Бахмут, Донецка област, съобщи създателят на полка „Азов“ и лидер на партията „Национален корпус“ Андрий Билецки.

„В резултат на настъпателните действия на Трета отделна десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна бяха разбити подразделения на 72-ра бригада на Руската федерация. Всъщност шеста и осма рота от тази бригада бяха напълно унищожени “, каза Билецки.

В канала си в Телеграм Трета отделна десантно-щурмова бригада (3 ОШБр) от състава на тактическата група „Азов“ публикува кадри от операцията. 64 руски окупатори са били ликвидирани, а други са взети в плен. Унищожени са и много единици руска военна техника.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html