петък, 26 април 2024 г.

Великобритания дава далекобойни ракети на Украйна

Снимка: ФЕЙСБУК

Обединеното кралство обмисля да достави на Украйна ракети с голям обсег на действие, според The Washington Post, съобщава БНР.

Американското издание съобщава, че британското министерство на отбраната е поискало от Международния фонд за подкрепа на Украйна (IFU) да появи интерес към доставка на Киев на ударни оръжия, способни да поразяват цели на разстояние до 300 км. Британски служител, цитиран от издание, обаче е заявил, че не е взето окончателно решение за доставката и че графикът за доставките, типът и броят на оръжията все още не са договорени.

Фондът IFU се състои от Обединеното кралство, Норвегия, Холандия, Дания и Швеция и има за цел да осигури приоритетна военна помощ за Украйна. Междувременно АП цитира американски служител на отбраната, според който Пентагонът ще обяви във вторник, че отпуска 1,2 млрд. долара на изпълнители в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, за да се осигурят допълнителни системи за противовъздушна отбрана, технологии за борба с дронове, търговски сателитни изображения и 155-милиметрова артилерия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html