събота, 27 април 2024 г.

Чарлз III положи клетва и бе помазан като крал на Великобритания

Чарлз III положи клетва като крал. Това се случи в Уестминстърското абатство.

„Скъпи почитаеми, ние сме се събрали, за да се поклоним и да възхвалим Всемогъщия Бог, да отпразнуваме живота на нашите народи, да се помолим за Чарлз, нашия крал, да признаем и да благодарим за живота му в служба на тази нация, на кралствата и на Британската общност и да станем свидетели с радост на неговото помазване и коронясване, на това, че е отделен и посветен в служба на своя народ, каза архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби.

Неговото встъпление беше последвано от изпълнение на „Кирие елейсон” – за първи път музикално произведение на уелски език се изпълнява на коронация. Застанал до 700-годишния стол за коронация, Чарлз се обърна с лице към четирите страни на абатството, за да бъде провъзгласен за „несъмнен крал” пред паството.

Чарлз положи коронационната клетва – законово изискване, тъй като законът, приет през 1689 г., задължава крал Уилям и кралица Мери да обещаят да поддържат протестантската вяра.

„Аз, Чарлз, тържествено и искрено в присъствието на Бога изповядвам, свидетелствам и заявявам, че съм верен протестант и че според истинското намерение на постановленията, които осигуряват протестантското наследяване на престола, ще подкрепям и поддържам споменатите постановления в рамките на силите си според закона”, каза монархът.

„Винаги, според предназначението на тази церемония за възкачване на трона, ще поддържам и изпълнявам, доколкото мога и според закона, всичко, което обещах”, закле се Чарлз III.

Коронацията преминана няколко етапа и се очаква да продължи близо два часа. През първия етап – т. нар. признаване – крал Чарлз беше представен пред народа – традиция, датираща от англосаксонските времена, отбелязва Би Би Си.

Десетки хиляди хора се наредиха по продължение на булеварда, който води от двореца към абатството, за да наблюдават процесията.

Крал Чарлз и Камила започнаха пътуването си от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство в 12:20 българско време, пътувайки в теглената от коне карета „Diamond Jubilee State Coach“ и придружени от членове на бодигардите на краля, Household Cavalry. „Кралското шествие“ се движи по The Mall – алеята, водеща от Бъкингамския дворец до площад Трафалгар, след това по Уайтхол, преди да пристигне в Уестминстърското абатство.

Камбаните започнаха да бият за краля и кралицата, които скоро ще бъдат коронясани в Уестминстърското абатство. Принц Джордж, синът на принца и принцесата на Уелс, се наредиха до другите почетни гости. Принц Хари и принц Андрю седят на третия ред в Уестминстърското абатство.

Андрю пристигна с кадифени одежди и златни знаци, които го обозначават като Рицар на жартиерата – церемониална роля, която той заема, откакто покойната кралица му я връчи през 2006 г.

За разлика от него принц Хари носи обикновен костюм, както бе поискано от Бъкингамския дворец, а не военната униформа, която преди това е носил на кралски церемонии, включително на погребението на кралицата миналата година.

По време на коронацията Крал Чарлз III е облечен в церемониално облекло от коприна, злато и скъпоценни камъни, тежащо над 10 килограма. Чарлз носи тъмночервената кадифена държавна роба на дядо си крал Джордж VI. Мантията е на близо 90 години.

Камила носи на коронацията мантия с дължина 5,5 метра, която е направена за коронацията на Елизабет II през 1953 г. Тя е избродирана с изображения на пчели и бръмбари, „които отразяват темите за природата и околната среда и любовта на Техни Величества към естествения свят“, каза по-рано говорител на Бъкингамския дворец.
Кралят и кралицата заеха местата си пред главния олтар на абатството.

Мястото е известно като Театърът на коронацията, което дава представа, че това е централната точка на традицията.

Крал Чарлз ще получи Библията, а след това ще чуем клетвата, която този път ще бъде рамкирана от признанието, че хората имат свои собствени „вярвания и убеждения“. За помазването той ще пристъпи към 700-годишния коронационен стол. Той е поставен в средата на старателно възстановената средновековна настилка.

Столът е изработен от италиански майстори от XIII в., като се смята, че много от парчетата мозайка са спасени от средновековни търсачи на изгодни цени, които са взели материал от стари древноримски руини.

Така че крал Чарлз ще бъде коронясан върху фрагменти от още по-стара цивилизация. Очаква се коронацията да продължи около 90 минути.

Не мина и без скандали! Принц Андрю беше освиркан от някои членове на тълпата, докато напускаше Бъкингамския дворец на път към Уестминстърското абатство, съобщи „Би Би Си“.

Херцогът на Йорк е обект на обвинения, свързани с осъдения сексуален престъпник Джефри Епщайн и неговата довереница, британската светска дама Гислейн Максуел, която през 2021 г. беше призната за виновна за трафик на деца с цел сексуална експлоатация.

Камила завърши трансформацията си от любовница на бъдещия крал през британска кралица консорт до пълноправна кралица, тъй като днес, 6-и май, настъпи денят и на нейната коронация, съобщава ДПА.

Бившата госпожа Паркър Боулс ще бъде помазана и коронована в лондонското Уестминстърско абатство по време на историческа церемония, наситена с история и отбелязана с голяма показност.

Официалната покана за деня на корнацията, редът на службата, молитвите на Англиканската църква и сувенирите от Кралската колекция – всички те приветстваха Камила като „кралица Камила“.

Бъкингамският дворец публикува съобщение в Туитър късно в навечерието на коронацията, като за първи път използва словосъчетаниета „кралица Камила“ в официалния акаунт на монархията в социалната мрежа.

Споделяйки кадри от флоралното великолепие и сцената на коронацията, постът гласеше: „Уестминстърското абатство е готово за #Крононацията на крал Чарлз Трети и кралица Камила“.

Години на дебати последваха сватбата на Камила с тогавашния принц на Уелс през 2005 г., когато помощници заявиха, че тя „възнамерява“ да бъде известна като „принцеса консорт“, когато съпругът ѝ стане монарх.

Покойната кралица Елизабет Втора подкрепи Камила да бъде кралица консорт и бившата херцогиня на Корнуол е наричана от двореца така от момента на възкачването на крал Чарлз Трети.

Това сложи край на дългогодишните дебати за това как в крайна сметка ще бъде наричана Камила – бившата любовница на Чарлз.

Съпругата на краля автоматично става кралица и само промяна в законодателството би попречила на Камила да бъде такава.

„Кралица Камила“ се появи официално за първи път на поканите за коронацията, като Бъкингамският дворец заяви, че церемонията в събота е подходящият момент да започне да използва титлата официално.

Великобритания буквално е без дъх, а по-голямата част от британците са пред телевизорите заради историческото събитие. Примняме, Чарлз е най-възрастният британски монарх, който се възкачва на престола.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html