събота, 27 април 2024 г.

Ген.-майор Деян Дешков: Очаквам политиците да се задействат за нова бойна машина за пехотата

Командирът на Сухопътните войски генерал–майор Деян Дешков очаква скоро депутатите да разгледат проекта за нова машина за пехотата.

От трите големи проекта за видовете въоръжени сили у нас този за нова машина на пехотата е единственият, който не се движи, но за реализацията му тази година се изказа наскоро служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който изрази надежда годината да е на Сухопътните войски. Със същия оптимизъм новият началник войските генерал–майор Деян Дешков увери, че се подготвя искане за оферти и процесът е напреднал, предаде БНР.

Бойната машина на пехотата не е панацеята, която ще реши проблемите на Сухопътни войски. Бойната машина е просто един от елементите, изтъкна командирът.

Милиард и 200 милиона лева е одобрената преди Ковид кризата и войната в Украйна сума. Затова и генерал–майор Деян Дешков не смята, че при новите условия тази сума ще е достатъчна.

„Като знаем, като отидем до магазина какво се случи, силно се съмнявам.“

В плановете са Сухопътните войски влизат и модерни 155 милиметрови гаубици. Генерал–майор Дешков посочи, че се движат още близо 70 по-малки проекта за модернизация. Очакват се и нови дронове.

„Ако ние искаме да имаме армия и въоръжени сили, трябва да се обърне внимание на тези проекти“, коментира командирът на Сухопътните войски пред БНР.

160 души оркестър и над 600 участници ще се включат в тазгодишния военен парад за 6 май, който ще бъде командван именно от ген.-майор Деян Дешко

„Парадът е върхът на ритуалите във Въоръжените сили. От всички ритуали е най-мащабният. Да водя този парад е изключителна чест и отговорност за мен, вълнение“, сподели той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html