вторник, 30 април 2024 г.

Първата панда, родена във Франция заминава през юли за Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата панда, родена във Франция през август 2017 г. в зоопарка „Бовал“ в Сен-Енян, централната част на страната, ще отпътува за Китай на 4 юли, предаде АФП, като цитира съобщение от зоологическата градина.

Мъжкият екземпляр Юан Мън, който вече е възрастен и е звезда, ще бъде преместен през лятото в Центъра за изследване и размножаване на големи панди в Чънду, Китай, „за да се чифтоса с женска, с която няма роднинска връзка“, обясни Родолф Делор, главен изпълнителен директор на зоопарка в Сен-Енян.

Пандата, чието име на китайски означава „сбъдване на мечта“, ще се настани „в големите паркове“ на Съчуан, „откъдето произхождат родителите й“. „Той няма да бъде пуснат на свобода, но неговите деца могат да бъдат върнати в природата“, каза Делор.

Месец преди отпътуването си Юан Мън, чиято кръстница е съпругата на френския президент Брижит Макрон, ще бъде поставен под карантина. На 4 юли, месец преди шестия си рожден ден, пандата ще отпътува летището във Франкфурт, Германия, с климатизиран камион. Служител и ветеринарен лекар от френския зоопарк ще придружат Юан Мън до Чънду.

Първоначално мъжкият екземпляр трябваше да отпътува към Китай на три – четиригодишна възраст, но престоят му във Франция бе удължен заради пандемията от КОВИД-19. Отпътувайки за азатската страна, той ще освободи място за по-малките си сестри – близначките Хуанлили и Юендуду, които се родиха на 2 август 2021 г. и сега тежат съответно 63 и 67 кг, обясняват от зоопарка „Бовал“.

На 4 август 2017 г. женската панда Хуан Хуан роди близнаците, припомнят от зоопарка. Първото бебе обаче почина „няколко часа по-късно, въпреки положените грижи“. Второто – Юан Мън, „по-жизнено и енергично“, „сега е на 5 години и 9 месеца“. Той тежи 123 кг.

Извън Китай панди има само в около двадесет зоологически градини като дипломатически жест. Всички животни обаче са собственост на най-многолюдната държава в света.

През 2016 г. Международният съюз за опазване на природата извади пандите от Червения списък на застрашените видове. Видът им обаче остава класифициран като „уязвим“, отбелязва АФП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html