петък, 3 май 2024 г.

Крум Зарков сезира прокуратурата за фалшифицирани документи за българско гражданство

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков подаде сигнал до прокуратурата във връзка с установени фалшифицирани документи на кандидати за българско гражданство, съобщиха от пресцентъра на правосъдното ведомство. Сигналът е изпратен за преценка за евентуално извършени документни престъпления, съобщи БТА.

Вчера той съобщи, по време на изслушване в Народното събрание, че има доказани случаи с представени неистински актове за раждане или други документи, доказващи произход. „Събираме цялата тази информация, която ще предоставим на прокуратурата до дни“, посочи Зарков от парламентарната трибуна.

От правосъдното министерство посочват, че експертни справки, изготвени в Националния институт по криминалистика при МВР, са установили, че в конкретни преписки на кандидати за българско гражданство по натурализация са представени подправени документи, в които има вписана българска народност (националност) на възходящ роднина.

„С оглед обстоятелството, че са посочили едно и също лице за контакти в Република България, считаме че е възможно то да е съпричастно към снабдяването им с използваните подправени официални документи, които са използвани с цел придобиване на българско гражданство при изключително облекчените условия на чл.15, ал. 1, т. 1 от Закона за българското гражданство, предвидени за лицата от български произход“, пише още в писмото до прокуратурата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html