четвъртък, 2 май 2024 г.

ПП-ДБ с декларация срещу терора над българите в Северна Македония

Елисавета Белобрадова
Снимка: БГНЕС

Призоваваме за незабавно прекратяване на политическите процеси срещу лидерите на македонските българи, които търсят единствено равноправие и достойно място сред останалите граждани на Република Северна Македония (РСМ). Едновременно с това трябва да оставим и езика на омразата назад, да оставим разделението и да не забравяме никога историческата истина“. Това заяви от трибуната на Народното събрание Елисавета Белобрадова в декларация от името на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) по повод 120 години от гибелта на Гоце Делчев.

Тя отбеляза, че днес няма наши представители в Скопие за общи чествания, няма и представители на РСМ за общи чествания в град Гоце Делчев, няма и обща делегация в село Баница. Отговорността за това е обща, изтъкна депутатът.

Днес отбелязваме 120 години от трагичната гибел на Гоце Делчев. Той е един от най морално извисените личности в историята ни, се казва в декларацията на ПГ на ПП-ДБ. Той е човекът, оставил ни мисълта “Където и да се намираме, ние живеем духовно свързани един с друг, свързва ни общият дълг към нашия поробен народ, комуто доброволно сме се обрекли да служим“. Тези думи са много актуални за всички нас в тази зала, подчерта Белобрадова. Тя добави, че Делчев още приживе е приет от народа за апостол, а загубата му – като ужасно бедствие.

Гоце Делчев ни е завещал не само вдъхновяващата си история, но и един огромен дълг – дълг на всеки български политик е да почита българските традиции, култура и история, се казва в декларацията. Дълг на всеки български политик е на базата на тези ценности да има отношение и към тези наши сънародници, останали извън пределите на нашето Отечество, които също имат нужда от внимание, грижа и закрила, се посочва в нея.

Имаме много грехове към нашите сънародници в РСМ и към собствената си история, един от тях е предаването на тленните останки на Гоце Делчев от комунистическия режим в София на югославските власти в Скопие, припомни Елисавета Белобрадова. Не по-малък грях, по думите й, е и безразличието, с което днес българските институции се отнасят към „продължаващото потисничество на българите в РСМ“. „Там продължава да е забранено да си българин, ако го заявиш на висок глас, ти организират политически процес или физическа саморазправа“, посочи тя.

Българското правителство не може повече да остава безразлично към „гоненията, на които са подложени македонските българи“, категорични са от ПП-ДБ. Вписването им в конституцията на РСМ, както и в другите закони на страната, както всички други народи, е не просто задължително условия за начало на преговорите за членство в ЕС, това е първа стъпка за реалното равноправие на македонските българи, които трябва да бъдат напълно интегрирани в политическия, социалния, икономическия, културния живот на македонската държава, заяви Белобрадова. Нормални отношения между България и РСМ може да има след постигане на реално практическо равноправие на македонските българи с всички останали граждани на съседната братска нам страна, подчерта депутатът.

Припомням, че наскоро прокуратурата в Битоля повдигна обвинение за насаждане на омраза и ксенофобия срещу председателя на Сдружение „Иван Михайлов“ в Битоля Люпчо Георгиевски. В съобщението на прокуратурата не е посочено изрично името на Георгиевски, но се уточнява, че става дума за 45-годишен жител на Битоля, който е „извършил престъпленията в периода от 16 април 2022 г. до 22 март 2023 г., знаейки, че насажда омраза и нетърпимост, основани на етническа принадлежност, език, религия и социално положение, срещу македонския народ и членовете на еврейската общност в държавата”. Председателят на сдружението в Битоля Люпчо Георгиевски беше разпитван по обвинения в ксенофобия, а вратата на сградата на частния български културен клуб „Иван Михайлов“ беше запалена няколко месеца след откриването му. Извършителят на палежа получи най-ниската възможна условна присъда.

След приети поправки в Закона за имената на сдруженията и фондациите, сдружение Културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля беше заличено от Централния регистър на Северна Македония.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html