понеделник, 29 април 2024 г.

Гърция осуети поклонението на лобното място на Гоце Делчев в с. Баница

От селото, където е загинал Делчев не останало почти нищо.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Гърция е осуетила поклонението на лобното място на Гоце Делчев в с. Баница, Серско, съобщи БНР. Организаторите на поклонението ще сигнализират Министерството на външните работи, че българските граждани са били възпрепятствани да се качат на лобното място, след като са били задържани в полицейското управление в Серес за часове. Днес се навършиха 120 години от гибелта на ръководителя на ВМОРО.

Районът към лобното място е бил отцепен от гръцката полиция и не са допуснати български граждани да го посетят и се поклонят пред паметта на Гоце Делчев. Това съобщи Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“. „Извършават се безумия като проверка на личните документи в Районното управление в Серес, която трае пет часа. Поклонници от България, хора на по 70-90 години, които днес пътуваха, бяха държани по този абсурден начин. Бяха задържани около 30 души, около 20 от тях на възраст над 60 години“, пояснява Стоянов.

Генералният ни консул в Солун Антон Марков каза за БНР, че е приключила проверката на документите на български граждани в полицейското управление в Серес. Няма задържани наши сънародници. От консулството са отправили запитване до гръцките власти каква е причината българите да бъдат спрени до село Баница и да бъдат възпрепятствани да се поклонят на лобното място на Гоце Делчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html