неделя, 5 май 2024 г.

В Кипър обсъждат автоматична индексация на заплатите спрямо инфлацията

Кипърският министър на труда Янис Панайоту
Снимка: ФБ/YIANNIS PANAYIOTOU

В Кипър днес ще се решава каква ще е автоматичната индексация на заплатите спрямо инфлацията, съобщи БНР.

На решаващи срещи синдикатите и работодателските организации определят колективните си позиции по внесеното от правителството компромисно предложение, които те ще представят на ключовото заседание със социалния министър в петък.

Предложението, което министърът на труда Янис Панайоту обяви пред социалните партньори, е „незадоволително“, заявиха и синдикатите, и работодателите. Двете страни в продължителния конфликт посочиха, че то е трудно за приемане и се нуждае от допълнително обсъждане. Компромисният вариант на правителството предвижда ставката на индексацията на заплатите да се увеличи до две трети (66,7%) от годишния ръст на инфлацията вместо сегашните 50% и повишението да се изплати от 1 юни. Споразумението ще важи до края на 2025 г.

Четирите големи синдикати заявиха, че предложението е далеч от техните позиции за изплащане на индексацията в размер на 100% от ръста на цените. Работодателските организации са притеснени от увеличението на процента, който трябва да дадат на служителите си.

Ако социалните партньори не постигнат решение чрез взаимни отстъпки, около 200 000 работещи, почти половината от заетите, няма да получат увеличение на заплатите си през юни, каза министър Янис Панайоту.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html