понеделник, 29 април 2024 г.

Бразилия държи 10% от вноса на земеделски стоки в ЕС

Украйна е на трето място по внос на селскостопанска продукция в ЕС.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговията на ЕС със селскостопански продукти достигна 424,7 млрд. евро през миналата година, отчита Евростат. Най-големият вносител на аграрни стоки е Бразилия, която държи общо 10% от вноса, в Евросъюза, съобщава БНР.

Обединеното кралство, Съединените щати, Китай – това са част от основните търговски партньори за внос и износ на селскостопанска продукция от и за Европейския съюз. Най-големият вносител е Бразилия, следвана от Обединеното кралство. Украйна се нарежда на трето място с едва седем на сто от общия внос или малко над 13 млрд евро, сочат данните на Евростат. За сравнение – продукцията от Бразилия, която е 10 на сто от общия внос трети страни в Европейския съюз, е 19,9 млрд. евро. Обединеното кралство държи осем на сто от вноса или над 16 млрд. евро.

При износа – 21% от европейските аграрни стоки се изнасят за Великобритания. След това се нареждат Съединените щати с 13% дял на износа от Европейския съюз. Въпреки че миналата година бяха наложени редица санкции на Русия заради военната й агресия срещу Украйна, три процента от общия износ на европейска селскостопанска продукция е насочен именно към РФ.

Общо търговията със селскостопански стоки между Европейския съюз и трети страни се покачва спрямо миналата година, като износът превишава вноса с над 33 млрд. евро.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html