понеделник, 29 април 2024 г.

Служебният кабинет с план срещу бедността и за догодина

Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет прие План за действие за периода 2023-2024 г. за изпълнение на Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване до 2030 г., съобщиха от пресслужбата на МС. Основният фокус е поставен върху мерките в областта на заетостта и образованието.

Сред акцентите в плана за действие са и дейностите за насърчаване започването и развитието на социални предприятия, повишаване на средната и минималната работна заплата, осигуряване на достъп до качествено здравеопазване, увеличаване на размерите на пенсиите.

Документът включва и мерки за създаване на условия и гаранции за равнопоставеност и пълноценно участие на хората с увреждания във всички области на обществения живот и осигуряване на социално-икономическата им защита.

Изпълнението на плана за действие цели не само постигане на различните приоритети на политиката за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, но и подобряване на координацията между всички ангажирани институции.

Реализирането на предвидените в документа мерки и дейности ще допринесе и за постигането на националната цел на България за намаляване на броя на хората в риск от бедност или социално изключване със 787 000 души до 2030 г.

С друго решение на МС е одобрено изменение на Плана за действие по социална икономика за периода 2022-2023 г. Необходимостта от изменението е във връзка с отлагане на две от дейностите, финансирани със средства от Европейския социален фонд + по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., и включването им в следващия двугодишен План за действие по социална икономика 2024-2025 г. Измененията и допълненията в документа ще спомогнат за създаване на среда за обмяна на информация и добри практики, предложения на решения, мерки, политики в областта на социалната икономика на равнище ЕС, както и за насърчаване на участието на други държави членки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html