вторник, 30 април 2024 г.

Отмениха забраната за вноса от Украйна

Благодарение на вноса на евтин слънчоглед от Украйна олиото сега у нас по-евтино от миналата година.
Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Правителството взе решение за отмяна на националната забрана за внос на определени стоки с произход от Украйна, съобщиха от пресслужбата на МС.

Премахването на националната забрана е в резултат на постигнатото принципно общоевропейско решение на проблема. На последното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 25 април 2023 г., България се съгласи с предложения от Европейската комисия пакет от мерки за стабилизиране на пазара, които ще бъдат приложени при вдигане на националните забрани.

Част от мерките включват втори финансов пакет за подкрепа на фермерите от най-засегнатите държави в размер на 100 млн. евро; активиране на извънредни защитни мерки по сега действащия Регламент за автономните търговски мерки за четири продукта – пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица, чийто внос от Украйна временно се забранява; извършване на редовен мониторинг от Европейската комисия на други стоки и при наличие на сътресение на пазара, да се пристъпи към стартиране на процедура за въвеждане на защитни механизми; мерки за подобряване на логистиката и транзита на стоки от Украйна.

България активно участва в преговорите между Европейската комисия и засегнатите държави от увеличения внос на стоки от Украйна през последните дни, така че да се стигне до балансирано решение, отразяващо интересите на страните членки, уверяват от правителството. Отмяната на забраната за внос на определени стоки с произход от Украйна, се счита от датата, след влизане в сила на европейската забрана.

Националната забрана за внос на определени стоки от Украйна влезе в сила на 24 април. Забраната, гласувана от правителството, се отнасяше за над 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html