четвъртък, 2 май 2024 г.

Осъдени журналистки в Иран с награда за свобода на словото на ЮНЕСКО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три известни ирански журналистки, които понастоящем са в затвора в Иран, са получили награди за свобода на словото, съобщи организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО, цитирана от ДПА.

Нилофар Хамеди, Елахех Мохамади и Наргес Мохамади получиха наградата за принос към свободата на словото на името на Гилермо Кано на ЮНЕСКО за 2023 г., която беше връчена в тяхно отсъствие на снощната церемония. „Длъжни сме да почетем смелата работа на ирански журналистки, чиито текстове доведоха до историческа революция, водена от жените“, каза председателят на журито Зайнаб Салби в Ню Йорк. „Те платиха висока цена за стремежа си да пишат и разпространяват истината. И затова ние сме длъжни да им отдадем почит и да гарантираме, че гласовете им ще продължат да се чуват из цял свят, докато те са в безопасност и на свобода“, поясни тя.

Наргес Мохамади е една от най-известните активистки за правата на човека в Иран и е писала за редица медии, показват данни на ЮНЕСКО. В момента тя излежава 16-годишна присъда в печално известния техерански затвор „Евин“.

Журналистките Елахех Мохамади и Нилофар Хамеди получиха международно признание за отразяването на смъртта на Махса Амини, починала в ареста, където беше изпратена заради нарушаване на строгия дрескод. Смъртта й през септември отприщи най-силните протести в страната от десетилетия.

Хамеди бе арестувана малко след като бяха разпространени новините за смъртта на Амини, а Елахех Мохамади бе арестувана, след като отрази новината за погребението на 22-годишната жена. И двете журналистки излежават присъдите си в затвора „Евин“.

Иранската съдебна власт определи двете жени като „чужди агенти“ и ги обвини в застрашаване на националната сигурност, наред с други обвинения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html