неделя, 5 май 2024 г.

Кипър затяга правилата за постоянно пребиваване

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

По-строги критерии за предоставяне на статут на постоянно пребиваване на граждани от трети страни, които инвестират в страната влизат в сила от днес в Кипър. Въвеждането на новите правила е в изпълнение на променящата се правителствена политика за миграцията, съобщава БНР.

Променените условия за натурализация в резултат на инвестиции на граждани на трети страни целят „премахване на слабостите“ в действащата досега процедура, които могат да причинят „злоупотреби с нея“, обясни министърът на вътрешните работи Константинос Йоану. Минималната инвестиция за издаване на разрешение за имиграция остава както досега – 300 000 евро в имот или в компания, базирана в Кипър.

Повишават се обаче изискванията за годишен доход и за даване на статут на постоянно пребиваващи на родителите и роднини на инвеститора.

Ключова промяна е, че от кандидата се изисква да доказва всяка година, че продължава да поддържа първоначалната инвестиция и че разполага с необходимия доход за него и семейството му, казаха от вътрешното министерство. Размерът на годишния доход на основния заявител се увеличава – на най-малко 50 000 евро при 30 000 евро сега. Въвежда се изискване за годишен доход на втория член на семейството от минимум 15 000 евро, и по 10 000 евро за всяко непълнолетно дете.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html