събота, 27 април 2024 г.

Иван Шишков: За незаконно строителство няма да платим

Арх. Иван Шишков, кадър бТВ

На въпрос предвидени ли са пари за разплащане на проектите по незаконните пътища, Иван Шишков бе категоричен: „Преди да коментираме дали ще платим или не, отговорът ще го даде Kародното събрание. За незаконно строителство няма да платим. Ако се намери механизъм, ще се търси възможност за плащане. Но незаконно строителство, макар в полза на държавата, не виждам как може да бъде платено“, предаде сайтът новини.бг.

„Със сигурност държавата ще намери начин, по който да инвестира във важните структурни обекти, дори да няма редовен кабинет. В работата си в служебния кабинет мога да кажа, че сме задружни, страхотен колектив сме и оценяваме всяка важна за страната инвестиция“, допълни още той.

„Не само сме създали отсечката по магистрала „Европа“ до Калотина, а за друг участък се готвим да започнем строеж. Девети лот на „Хемус“ вече има одобрен устройствен план. За магистрала „Европа“ част от финансирането е европейско, но ако не го свършим навреме, ще ги изгубим. Магистралата от Русе до Бяла – безсмислено е да казвам колко е важна. Най-вероятно до септември ще има издадено разрешение за строеж и най-вероятно ще е това до 3-4 години. Затова казвам непрекъснато – ако нямаме подготвителна дейност, което никак не е малко, въпросът за финансирането остава по-назад, трябва да стигнем дотам, че да може да се финансира“, каза още министърът.

За това дали капиталовите разходи в бюджета са заради проектите, той отговори: „Никакъв проблем няма, нека се прегледат. Имаме нужда от сериозни пари за ремонт на участъци от магистралите, северната скоростна тангента.“

По думите му няколко милиарда са важни за пътища, защото има обекти, при които започва строителство, както и поддръжка на вече съществуващи пътища.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html