понеделник, 29 април 2024 г.

Военният музей с изложби за 145-тата годишнина на армията

На 6 май военните музеи в страната ще са безплатни.
Снимка: БГНЕС

Изложбата “Българската армия. Началото”, посветена на 145-та годишнина от създаването на Българската армия, ще бъде открита в навечерието на Деня на храбростта – 6 май, в Националния военноисторически музей (НВИМ). Това съобщиха от културната институция.

Експозицията, която ще бъде открита на 5 май, от 11:00 ч., представя армията като символ на възраждащата се държавност с разнообразие от експонати, съхранили волята и амбицията на първите държавни и военни мъже да създадат силна и материално осигурена армия. В нея са включени знакови артефакти, свидетели на първите стъпки в изграждането на войската. Сред тях са оригиналите на 14 знамена, връчени на първите пехотни дружини, които участват във войните за национално освобождение и обединение. Част от тях са шити за Българското опълчение, а други са спасени от пленничество в края на Първата световна война. Експозиционният разказ се допълва от вещи на първия български княз Александър Първи – султан (калпак); параден генералски мундир, тип “българка”; шпага, изработена лично за него; отличия и др. Първите години от историята на българската войска са илюстрирани и с най-ранните образци хладно и огнестрелно оръжие, военно облекло и аксесоари.

По традиция, на 6 май, от 10:00 до 17:00 ч., Националният военноисторически музей ще работи с вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция, както и за изложбата „Българската армия. Началото“. Специалната програма за Деня на храбростта и Празник на Българската армия включва дегустация на традиционната войнишка боб чорба, както и изпълнение на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски.

С Ден на отворени врати, 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html