четвъртък, 2 май 2024 г.

Правителството на Джорджа Мелони прие важна реформа за подпомагане на бедните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес правителството на Джорджа Мелони премахнатака наречения граждански доход, помощ от която се ползваха милиони бедни и безработни хора в Италия и я замени с мярка наречена „надбавка за приобщаване“, която е с много по-ограничени параметри в сравнение с гражданския доход, предадоха АНСА и Франс прес.

Опозицията и синдикатите определиха това решение като провокация, особено защото постановлението с мерките се приема на Международния ден на труда.

Правителството на Мелони гласува и смекчаване на условията за наемане на работа на срочни договори за 12 и 24 месеца  и пълното освобождаване на работодателите от задължението за плащане на осигурителни вноски в продължение на една година, ако те наемат на безсрочен договор лица, получаващи помощи по схемата за надбавка за приобщаване. В този случай има обаче лимит да става дума за осигуровки, които са в размер на до 8000 евро на година. Ако работодателят е наел лице с надбавка за приобщаване на срочен договор или на сезонна работа, то има 50-процентно освобождаване на работодателя от плащането на осигурителни вноски.

Целта на тези мерки е стимулиране на заетостта и подтикване на младите хора да търсят работа в третата по големина икономика на еврозоната, където ръстът на безработицата на хората до 24 години възлиза на 22,4% (според данни за февруари) и е три пъти повече от средното за страната – 8%.

Още в предизборната си кампания десницата, оглавена от партията на Мелони, обеща премахването на гражданския доход, въведен по време на правителството на Джузепе Конте. Защитниците на гражданския доход твърдяха, че той е помогнал за справяне с бедността в южните райони на страната. Правителството обаче смята, че гражданският доход е накарал хората да не търсят активно работа, разчитайки на получаване на тази сума от държавата, което е коствало на бюджета 8 милиарда евро само през 2022 г.

Съгласно приетото днес постановление от 1 януари 2024 г. гражданският доход се заменя от надбавката за приобщаване, като изплащането на тези надбавки ще струват на държавата 5,4 милиарда евро на година.

Докато гражданският доход беше предназначен за всички, които можеха да докажат, че имат скромни доходи, в това число и младите хора, то надбавката за приобщаване ще бъде  запазена само за семейства, в които има инвалиди, непълнолетни или хора над 60 години.

„Реформираме гражданския доход, за да направим разликата между онези, които са способни да работят и онези, които не са“, заяви Мелони.

Надбавката за приобщаване ще бъде в размер до 500 евро месечно. В случай, че в семейството има хора над 67 години или с тежки увреждания, то сумата ще е 630 евро. Към сумата за надбавката за приобщаване ще се добавят 280 евро на месец, ако хората, които я получават, живеят под наем. Помощта се отпуска за 18 месеца и може да бъде подновена, след едномесечно спиране, за нов период от 12 месеца. За да се получи надбавка за приобщаване, човек трябва да е пребивавал в Италия в продължение на най-малко 5 години и да се разполага с доход, който не надвишава 9360 евро. За надбавката се кандидатства чрез регистрация в Информационна система за социално и трудово включване, отбелязва АНСА.

Правителството обяви и създаване на механизъм за активизиране към труд, предназначен за всички годни за работа хора, като той предвижда курсове за професионална подготовка или участие в проекти, които са полезни за обществото. Тази мярка става задължителна от септември и онези, които тя засегне, ще получават по 350 евро месечно максимално в продължение на година. Механизмът ще струва на държавата около 2,1 милиарда евро за  2024 г.

Според противниците на обявените реформи гражданският доход е помогнал на 1 милион души в Италия вече да не са бедни. Но половината от бедните хора в страната не можеха да получават дохода, защото не бяха подходящи за него, тоест нямаха изискваните досега 10 години пребиваване на територията на страната, или пък защото просто не бяха кандидатствали за получаване на граждански доход.

През 2022 г. граждански доход са получавали 1,6 милиона домакинства, което представлява над 4 милиона души, основно в южната част на страната. Средно са били получавани 550 евро под формата на граждански доход.

Сред другите обявени реформи, касаещи трудещите се, бе облекчаване на така наречения данъчен и осигурителен клин за 5 месеца с още 4 пункта. Като за периода 1 юли 2023 г.-  30 ноември 2023 г. облекчението ще е от 2 на 6 пункта за годишни доходи 35 000 евро и от 3 на 7 пункта за годишни доходи до 25 000 евро.

Противници на обявените от Мелони мерки сметнаха, че тя е отправила провокация, организирайки заседание на правителството именно на 1 май и приемайки точно на празника на трудещите се реформи, касаещи тези хора. Противници на обявените от Мелони реформи казаха, че правителството е трябвало да се събере на 1 май само ако е решило да въведе законна минимална работна заплата в страната.

Мелони пък определи правителственото заседание, на което бяха приети мерките, като добър сигнал и отдаване на почит на всички трудещи се, чрез приемане на решения, които те чакали от дълго време.

Иначе в цяла Италия днес имаше първомайски шествия. В Рим демонстранти хвърлиха яйца по правителствени сгради. Основната синдикална проява днес беше в Потенца, а столицата се организира и традиционен първомайски концерт на открито.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html