понеделник, 29 април 2024 г.

Воюващите генерали в Судан се съгласиха да преговарят чрез посредници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Воюващите генерали в Судан се съгласиха да изпратят свои представители за преговори, евентуално в Саудитска Арабия, съобщи високопоставен служител на ООН в страната, цитиран от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това се е случило на фона на продължаващите сблъсъци в столицата Хартум въпреки поредното тридневно удължаване на примирието.

Първоначално разговорите ще се съсредоточат върху установяването на „стабилно и надеждно“ прекратяване на огъня, наблюдавано от „националните и международните“ наблюдатели, заяви за АП от Порт Судан Фолкер Пертес, специален пратеник на генералния секретар на ООН за Судан.

Поредицата от временни примирия през последната седмица доведе до деескалация на напрежението само в някои райони, докато в други ожесточените сражения продължиха да прогонват цивилните от домовете им и да тласкат страната към хуманитарна криза, обобщава агенцията.

Пертес предупреди, че логистика на разговорите все още е в процес на разработване. Досега само военните са обявили, че са готови да се присъединят към преговорите, без да има публично изявление от страна на техния съперник – паравоенните Сили за бърза подкрепа (СПБ).

Евентуални преговори между двете страни биха били първият сериозен признак за напредък след избухването на 15 април на конфликта, в който суданската армия, командвана от генерал Абдел Фатах ал Бурхан, се бори за надмощие и власт срещу СПБ, ръководени от генерал Мохамед Хамдан Дагало.

От началото на сраженията са загинали най-малко 528 души, а 4599 са били ранени, съобщи министерството на здравеопазването на Судан. ООН оповести подобен брой жертви, но направи уговорката, че реалните числа са много по-големи.

Междувременно Съединените щати проведоха първата евакуация на свои граждани от Судан.

Група американци предприела опасно пътуване от столицата Хартум до Порт Судан, на брега на Червено море. Днес те били транспортирани от американски военен кораб до саудитското пристанище Джеда. По данни на саудитските власти са били евакуирани 308 граждани на САЩ.

Британците, които искат да напуснат Судан, трябва да стигнат до обяд до летище в близост до Порт Судан, за да бъдат качени на борда на допълнителен самолет, изпратен от Лондон в зоната на конфликта, съобщи ДПА.

Британски военни работят денонощно в помощ на гражданите на страната и други хора, които се опитват да избягат от разкъсваната от война африканска държава в условията на нестабилно примирие.

Великобритания вече евакуира най-малко 2122 души с 23 полета от летището край Хартум. Възможно е обаче в Судан да остават повече от 1000 британски граждани, посочва ДПА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html