понеделник, 29 април 2024 г.

Росица Велкова: Без мерки за ръст на приходите не може да има дефицит 3%

Снимка: БГНЕС

При явна липса на парламентарна подкрепа за обявените от служебното правителство промени в данъчното законодателство, внасянето в НС на бюджет с дефицит от 3 на сто е с предизвестен край и само ще бъде изгубено ценно парламентарно време, за да бъдат отхвърлени предложените промени в данъчните закони. Затова след проведени предварителни разговори и анализ, служебното правителство реши да бъде внесен проект на Закон за държавния бюджет за 2023 г., разработен на база действащото законодателство, включително с ефектите от законодателните промени от 44-ото, 46-ото и най-вече от 47-ото и 48-ото Народно събрание, съобщиха от финансовото министерство.

Според служебния финансов Росица Велкова актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. са предложени редица приходни и разходни мерки със съответния фискален ефект, които, ако срещнат парламентарна подкрепа, биха могли да спомогнат за привеждането на дефицита в рамките на 3-процентното ограничение. Тя е категорична, че бюджетът не е възможно да се вмести в този лимит без приемането на приходни и разходни мерки.

Днес служебното правителство приема предложения от МФ проектобюджет за 2023 година. В проекта е заложен дефицит от 6,4 на сто от БВП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html