събота, 27 април 2024 г.

Лазар Лазаров за повишаването на пенсиите: Лицата под линията на бедността ще станат 326 000

Снимка: БГНЕС

В интервю за бТВ служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров заяви, че с осъвременяването на пенсиите, лицата, които попадат под линията на бедността, ще станат 326 000. Той добави, че в момента под линията на бедността у нас са 658 000 души. Лазаров добави, че служебното правителство ще предложи осъвременяване на пенсиите от 1 юли с 12 %.

Тази година допълните разходи за пенсии са в размер на 3 млрд. и 700 млн. От тях 1 млрд. и 142 млн. са средствата, които са необходими за осъвременяването на пенсиите от 1 юли с 12 %. Виждате, че почти две трети от този необходим допълнителен ресурс е в резултат на мерки, които са предприети предходните години, каза Лазаров.

Той добави, че предложеният от служебното правителство проект на държавния бюджет не е антисоциален.

Категорично бюджетът не е антисоциален, защото има поредица от инструменти и механизми, които водят до повишаване степента на социалната крива и доходите на хората, каза Лазаров. По думите му делът на социалните разходи в проекта на бюджет е значителен.

Един служебен кабинет не може да предлага мерки и политики, които имат дълготраен ефект върху публичните финанси, добави той.

Относно критиките на синдикатите, че минималната работна заплата е замразена, Лазар Лазаров коментира, че това не е така. Минималната работна заплата беше увеличена от 1 януари тази година. В рамките на период от една година тя получи 20 % номинално увеличение, тя изпревари равнището на инфлацията, което регистрирахме в страната, коментира той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html