понеделник, 29 април 2024 г.

Изплатиха 176 млн. лв. на земеделците за щетите от войната в Украйна

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Държавен фонд „Земеделие“ преведе на земеделците близо 176 млн. лева помощ заради войната в Украйна. Парите са получени от 35 000 фермери ,които са подали заявления за подпомагане в началото на април и са преминали през административни проверки.

Общият бюджет на държавната помощ заради икономическите негативи от войната в Украйна е 213 млн. лв. От фонда съобщават, че остатъкът от средствата ще бъде изплатен след обработка на заявленията, които стопаните ще подадат при обявения допълнителен прием в периода между 15 и 19.май .

Предвидено е собствениците на едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства да получат 102 млн. лв. подпомагане заради войната в Украйна, като най-висока е ставката за биволи и млечни крави под селекционен контрол – по 230 лв. на животно, по 27 лв. е помощта за овцете, по 50 лв. за конете и по 10 лв. за пчелно семейство.

За производителите на плодове и зеленчуци са предвидени 111 млн. лв., като на подпомагане подлежат както най-отглежданите у нас градински плодове и зеленчуци, така и оранжерийна продукция, лозя, гъби, рози и тютюн.

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро, но вчера от агроведомството обявиха, че в средата на май ще има допълнителен прием за стопани, които не са успели да си подадат документите си в началото на април или пък са достигнали тавана на помощта, тъй като очакваме разрешение от Брюксел за надвишаване тавана на разрешената помощ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html