петък, 3 май 2024 г.

Андрей Ковачев: Около 130 000 души са българите в Македония

Снимка: БГНЕС

3500 са българите в Северна Македония – това каза пред външната комисия на Европейския парламент министърът на външните работи на страната Буяр Османи. На тези данни възрази евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Българските евродепутати повдигнаха отново въпроса за малтретирането на сънародниците ни в страната.

Андрей Ковачев обясни, че от много време има проблем с дискриминацията на граждани с българска идентичност в РСМ. „Всички исторически източници казват, че най-голямата етническа част на Македония са българи. По произход са стотици хиляди – над 120-130 000 с българско гражданство“, заяви той.

Според него те са подложени на говорна омраза и на дискриминация на работа и в училище. Трябва да се инвестира много повече в преодоляване в насажданите негативни прояви към открито заявяващи българската си идентичност, те трябва да бъдат интегрирани. Учебниците трябва да бъдат променени. Много е тъжно когато се случва точно обратното и македонската прокуратура привиква председателите на двата български клуба за насаждане на омраза, а не че те са подложени на такава. Те нямат никаква защита“, обясни Ковачев.

По думите му всеки човек има право на свободно самоопределяне. „Османи е от малкото, които проявяват желание за промяна, но бройката на българите, идваща от преброяване, са смелите хора, които въпреки преследванията, са заявили българската си идентичност“, категоричен е евродепутатът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html