петък, 3 май 2024 г.

Турският вътрешен министър благодари на България за подкрепата след земетресенията

Проблемът с нелегалната миграция и сътрудничеството между България и Турция обсъдиха на среща снощи в Анкара българският вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев и турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Сред обсъжданите теми са били и борбата с тероризма.

„Много ви благодаря за това, че по време на бедствието от месец февруари не ни оставихте сами нито за минута. България участва и в спасителните работи. Също така ни оказахте съдействие при обезпечаването на временни места за живеене като палатки и изобщо всякаква помощ. Ние обсъдихме и какво можем да правим заедно занапред. Обсъдихме и въпросите, които интересуват и двете страни – за границата, миграцията и борбата с тероризма“, каза Сюлейман Сойлу, предаде БНР.

Благодарим на Турция за сериозната помощ, която ни оказва в борбата с мигрантския натиск. Това заяви пред български журналисти служебният вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Срещата се състоя в президентския комплекс Бештепе в Анкара.

Разговорите със Сойлу са много лесни и много бързо се разбираме, защото през времето до тук решихме повечето проблеми, които стояха на дневен ред между двете държави, каза Демерджиев, като изрази благодарност на Турция за сериозната помощ, която оказва на България в борбата с мигрантския натиск. Ние на свой ред правим всичко възможно, за да подпомогнем преминаването на товарния трафик през нашите гранични пунктове, добави министър Демерджиев.

Той изтъкна, че българската държава е направила и продължава да прави всичко възможно, за да подпомогне Турция при бедствието, което я сполетя на 6 февруари.

Български пожарникар беше награден вчера от президента на Турция Реджеп Ердоган заради участието си в спасителните операции след катастрофалното земетресение в Турция през февруари. Отличеният е главен испектор Петър Петров от Пловдивската пожарна. Заради оказаната от България помощ благодарствена грамота беше връчена на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев присъства на специална церемония в президентския дворец в столицата на Република Турция. На нея президентът Реджеп Таийп Ердоган награди представители на чуждестранните екипи, които се включиха в спасително-издирвателните операции след тежкото земетресение.

Преди церемонията турският президент се обърна към представителите на екипите от цял свят, които присъстваха в залата.

„Ние сме тук заедно с представители на различни държави. От името на народа на Турция искам да ви благодаря за вашето участие в спасителната операция. Ние не искаме в нито една точка по света повече да има такава трагедия като тази, която се случи у нас. В най-трудната минута вие бяхте заедно с нас. Затова ние искаме днес да благодарим на хората, които участваха в спасителните работи“, каза Ердоган.

Министър Демерджиев отпътува за Турция със самолет „Спартан“ на българските ВВС, с който бяха транспортирани и 3,5 тона хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението. Тя включва палатки, спални комплекти, генератори и други необходими вещи и материали. България е в постоянна готовност да реагира съобразно исканията и нуждите на турската страна и нашите възможности.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html