петък, 3 май 2024 г.

Прокуратурата в Охрид вика на разпит председателя на сдружение „Цар Борис III”

Снимка: БГНЕС

Председателят на заличеното от Централния регистър на Северна Македония сдружение „Цар Борис Трети” в Охрид Томе Блажески е повикан на 28 април (петък) в прокуратурата в Охрид като заподозрян в „предизвикване на национална, расова и религиозна омраза, раздор и нетолерантност“ по чл. 319 и „подигравка с македонския народ“ по чл. 179 от Наказателния кодекс на Северна Македония, предава БТА. Според телевизия „Алфа“ в Северна Македония сигналът е подаден от председателя на еврейската общност в страната Пепо Леви.

За това, че Блажески е извикан в прокуратурата съобщиха във „Фейсбук “ страницата си и от Сдружението „Цар Борис Трети” в Охрид. „Честита 1948 … Можеш да си всичко, но не и българин!”, написаха от сдружението.

За разпалване на ксенофобия и расизъм беше разпитван и председателят на сдружението Културен център „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски. Двете сдружения бяха заличени от Централния регистър на Северна Македония, след като Комисията за имената на сдруженията препоръча това.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html